Ilyen jelenleg az online kaszinó piac

A 2000-es évek elején jelentek meg Magyarországon az online sportfogadó cégek, akik a fogadás mellett kaszinót és pókert is kínáltak a szórakozni vágyóknak.

Ez idő tájt még nagyban virágoztak a kocsmai játékgépek, amik éves szinten milliárdos bevételhez segítették üzemeltetőit. Az első online kaszinót indító cégek Magyarországon a Sportingbet és a BWIN voltak, akik nagyon komoly helyzeti előnyre tettek szert bizalom, ismertség és a megszerezhető játékosokat illetően.

A kaszinózás bizalmi dolog, ezért főleg a nagy játékosok aránylag hűségesek maradtak, ahhoz a céghez, ahol elkezdtek játszani. Kijelenthetjük, hogy a fent említett 2 cég abszolút piacvezető pozícióra tett szert 2008-ig.

2008-ban azonban gomba módjára elkezdtek szaporodni a konkurens online kaszinók, mint például Bet-at-home, Bet365, Interwetten,Unibet és még sorolhatnám.

Az alábbi cégek közül igazán csak a bet365-nek sikerült betörnie a magyar szerencsejáték piacra. Hogyan? Nagyon egyszerű a képlet: őrült mennyiségű pénzt fektettek be a magyar piacban és megpróbálták az egész piacot alapvetően átszabni. Ezen túl az Ő termékük volt messze a legélvezhetőbb.

Itt találhatod a Magyarországon is jelenlévő online kaszinók listáját.

A Sportingbet Plc, ami egy kis garázsból indult ki, elkövette azt a hibát, hogy piacvezetőként nem fektette elég pénzt és energiát, hogy megújuljon, és a korral haladjon.

Ebből következett, hogy 2008 környékén az Ő termékük lett a piacon a legelavultabb és kevésbé élvezhető. Ez azt eredményezte, hogy a 2008-tól regisztráló új játékosok piacán a bet365 jóval nagyobb teret hasított a tortából.

genies-hi-lo-ingyen-jatekA Bwin ugyancsak hatalmas összegeket költött hirdetésekre egészen 2009-i, amikor is egy csapásra minden abba maradt.

Tőzsdei cégként rájöttek, hogy az elköltött pénz nincs egyensúlyban a friss bevételekkel, ezért leállították a féktelen költekezést és nagy futball csapatok szponzorációját, mint a Real Madrid vagy az AC Milan.

Tavaly kivonultak már a magyar piacról is és játékosokat sem engednek már itthoni IP címről regisztrálni. Közben megjelent egy Winner.com nevű új cég a piacon, aki nálunk nem üzletel, de a grafikai elemei nagyon hasonlóak a Bwin márkához. Az is lehet, hogy egy teljesen különálló cég csak a Bwin grafikára építve próbál gyors ismertséget és bizalmat építeni.

Közben köszönhetően egy 2010-11 kormányrendeletnek betiltották az engedély nélkül működő cégeket és azok hirdetését, így az elmúlt 1-2 évben szinte nem hirdet már egy külföldi cég sem.

Közben betiltották a kocsmai játékgépeket és megjelent a tippmixpro.hu az első hazai online sportfogadó oldal, amely azonban nem kínál kaszinó üzletágat. Ebből kifolyólag nagy piaci űr támadt a kaszinó piacon, amit egyenlőre nem lehet tudni, hogy ki, hogy fog betölteni.

Néhány pontban összefoglalnám az eddigieket:

  1. 2003 óta vannak Magyarországon online kaszinók
  2. A Sportingbet és a Bwin voltak sokáig a piacvezetők, de közben a bet365 lett a piacvezető a 2010-re
  3. A bet365 agresszív hirdetési stratégiával és kitűnő termék minőséggel vívta ki magának a jelenlegi piaci pozícióját
  4. 2012-ben betiltották a játéktermeket és csak pár kaszinó maradt, ahol továbbra is legális maradt a kaszinózás
  5. A szabályozás miatt jelenleg engedély nélküli cégek nem hirdethetnek, ezért piaci űr támadt 2013-ra
  6. Ki tudja, hogy mi lesz 2014-től…